Pescadors d'Alçada és el nom de les sortides en barca que organitza el Grup d'Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans-Ecologistes de Catalunya (GEPEC-EdC) amb la col·laboració del Port de Tarragona. L'objectiu de les mateixes és conèixer d'aprop les diferents espècies d'aus marines i altres animals que viuen al mar i que no són fàcils d'observar des de la costa. Al mateix temps, la barca ens ofereix una perspectiva nova del litoral tarragoní, on es poden observar la ciutat de Tarragona, la Pineda de Vila-seca, el Cap de Salou, etc.
Els monitors som els ornitòlegs Albert Cama, l'Estel Blanch, el Pitu Nolla i la Laura Solé.

24 de febrer de 2018

Aquest dissabte tot pintava bé per a la primera sortida del 2018 de Pescadors d’Alçada: sense vent, mar en calma i un sol que escalfava la fredor de la nit. Vam sortir del port de Tarragona amb un bon grapat d’aus que seguien la barca, semblava que tenien gana. Nombroses gavines vulgars, corbs marins grossos, gavians argentats i foscos ens vam acompanyar des de l’inici. També es va observar un gavià argentat de potes roses que estava parat a l’aigua. Aquesta espècie és de l’Atlàntic, però cada hivern baixen uns pocs exemplars a passar l’hivern a les costes catalanes. 

Les gavines vulgars (C. ridibundus) eren majoria durant el trajecte dins el port.     Foto: Maria Teresa Pons

Xivarri de gavines en un ambient totalment portuari.    Foto: Jordi Chamagué 

Una vegada més enfora, no van trigar gaire en aparèixer els mascarells i les gavines capnegres. Al mig del xivarri d’aus que seguien la barca es van observar dos gavinetes de tres dits (un primer hivern i un adult) i una gavina cendrosa adulta! Aquestes dues espècies també són pròpies de l’Atlàntic, però a l’hivern i amb els temporals no és estrany que aparegui algun exemplar que altre. 

Pel que fa a les baldrigues mediterrànies, es van veure molt poquetes que, a més, no van seguir la barca durant gaire estona. Per a les properes sortides esperem que hi hagin arribat més. Però quan estàvem a punt d’entrar a port, ja de tornada, una última baldriga va aparèixer amb el contrallum més lleig que era possible. Era una baldriga grisa!! Aquesta espècie nidifica a l’hemisferi sud, més concretament a les costes de la zona de la Patagonia, sudest d’Australia i Nova Zelanda. Fora de l’època de cria es dispersen i realitzen grans distàncies arreu dels oceans, canviant d’hemisferi i tot. Durant aquestes migracions i moviments, algun que exemplar s’endinsa i explora el mediterrani més occidental, però les observacions d’aquesta espècie són molt escasses. A les sortides de Pescadors d’Alçada només s’havia vist una vegada abans que el passat dissabte, i va ser al desembre del 2015. 

Amb tantes espècies interessants a l’abast dels fotògrafs, he rebut moltes fotos precioses que he hagut de seleccionar amb feina. Moltíssimes gràcies (en ordre alfabètic) a l’Angel Pérez, a l’Eio Ramon, a la Jaroa López, al Jordi Chamagué, a la Maria Teresa Pons i al Pere Josa per compartir amb tots nosaltres les vostres magnífiques fotos! 

1 Baldriga grisa (Puffinus griseus)
≥2 Baldrigues balears (Puffinus mauretanicus)
≥3 Mascarells (Morus bassanus)
Corbs marins grossos (Phalacrocorax carbo)
≥1 Paràsit gros (Stercorarius skua)
Gavines capnegres (Larus melanocephalus)
Gavines vulgars (Chroicocephalus ridibundus)
2 Gavines corses (Larus audouinii)
Gavina cendrosa (Larus canus)
Gavians foscos (Larus fuscus)
Gavians argentats (Larus michahellis)
1 Gavià argentat de potes roses (Larus argentatus)
3 Gavinetes de tres dits (Rissa tridactyla)
1 Xatrac becllarg (Sterna sandvicensis)


Baldriga grisa (Puffinus griseus)     Foto: Pere Josa

Baldriga grisa (P. griseus)       Foto: Eio Ramon

Baldriga grisa (P. griseus)       Foto: Eio Ramon

Baldriga grisa (P. griseus)     Foto: Jaroa López

Baldriga balear (P. mauretanicus)     Foto: Jordi Chamagué

Mascarell (Morus bassanus) adult        Foto: Jaroa López

Mascarell (M. bassanus) adult      Foto: Angel Pérez

Corb marí gros (Phalacrocorax carbo) adult     Foto: Angel Pérez

Corb marí gros (P. carbo) adult en plomatge nupcial    Foto: Jaroa López

Gavina cendrosa (Larus canus) adult     Foto: Jordi Chamagué

Gavina cendrosa (L. canus) adulta      Foto: Jordi Chamagué

Gavià fosc (L. fuscus) adult anellat amb el codi N367 anellat a Tarragona per l'Albert Cama i el Joan Ferrer.        Foto: Jaroa López

De esquerra a dreta, gavià argentat de potes roses (L. argentatus, 1er hivern molt desgastat), gavià fosc (L. fuscus, adult) i gavià fosc (L. fuscus, 1er hivern)     Foto: Pere Josa

Gavineta de tres dits (Rissa tridactyla) primer hivern d'edat       Foto: Angel Pérez 

Gavineta de tres dits (R. tridactyla) primer hivern d'edat      Foto: Pere Josa

Gavineta de tres dits (R. tridactyla) Primer hivern d'edat     Foto: Jaroa López 

Gavineta de tres dits (R. tridactyla)  adulta      Foto: Eio Ramon

Gavineta de tres dits (R. tridactyla) adulta    Foto: Pere Josa

Gavineta de tres dits (R. tridactyla) adulta     Foto: Jaroa López

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada