Pescadors d'Alçada és el nom de les sortides en barca que organitza el Grup d'Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans-Ecologistes de Catalunya (GEPEC-EdC) amb la col·laboració del Port de Tarragona. L'objectiu de les mateixes és conèixer d'aprop les diferents espècies d'aus marines i altres animals que viuen al mar i que no són fàcils d'observar des de la costa. Al mateix temps, la barca ens ofereix una perspectiva nova del litoral tarragoní, on es poden observar la ciutat de Tarragona, la Pineda de Vila-seca, el Cap de Salou, etc.
Els monitors som els ornitòlegs Albert Cama, l'Estel Blanch, el Pitu Nolla i la Laura Solé.

21 d'octubre de 2017

El 21 d’octubre vam fer una sortida diferent a les habituals de Pescadors d’Alçada, ja que vam gaudir de l’enriquidora col·laboració del Grup de Rescat de Fauna Marina del GEPEC (representat a la barca pel Raül Cendón Soler) i l’Associació Cetàcea (amb la representació de Montse Valls Puertas i Gonzalo Jara Giral). Amb l’inteció d’observar cetacis, tortugues, aus i altra fauna marina, vam realizar una sortida més llarga de l’habitual per sortir més enfora i arribar a zones on normalment no hi anem a les surtides més curtes.


Durant la navegació cap enfora vam intentar traure els ocells força estona sense tenir gaire èxit. D’ocells n’hi havia, però semblava que no tinguessin gaire gana. Gavians argentats i foscos, gavines vulgar i capnegres, un grup de corbs marins grossos volant cap al sud, unes poquetes baldrigues balears i mediterrànies, algun mascarell i un paràsit gros. Tots anaven passant però no tenien ganes de seguir la barca i fer-nos l’espectacle al que ens tenen (mal)acostumats. Finalment, es va formar un grupet rere la barca que ens va entretenir una estona, fins i tot vam veure els llançaments en picat característics d’un mascarell.


Quan surts a la natura mai saps el que trobaràs i, aquesta vegada, els ocells marins no es van voler brindar amb la seva gràcia. No obstant això, vam observar el procés de la migració de tardor. Moltes espècies d’aus migren a terres més càlides del sud per a passar l’hivern, recorrent distàncies molt llargues, sovint volant per sobre el mar per escurçar el camí. Durant aquest fenomen a mar obert es poden observar espècies pròpies de camps, aiguamolls, rierols i de terra ferma en general. Aquesta vegada, petits grupets o individus sols passaven per sobre la barca mentre ens saludaven amb el seu xiulet d’ocellet. 

I amb això que estàvem una mica empanats observant la mar en calma i la tranquil·litat que es respirava, algú va cridar DOFIIINS!!! I tothom va començar a córrer cap a la proa del vaixell. Un grupet de com a mínim uns 9 exemplars de dofins llistats es va apropar a la barca, va donar uns toms al voltant i va jugar una estona a la proa mentre navegàvem. És difícil estimar la quantitat exacta d’individus d’un grup de dofins. Només són visibles l’estona que surten a respirar i, per tant, sovint es veu només una petita part d’un grup més gran. Tal com ens vam explicar la Montse i el Gonzalo de Cetàcea, aquest cas passa especialment amb els dofins llistats, que sovint s’apropen uns pocs exemplars que pertanyen a un grup més gran.

A la nostra zona, entre els dofins els llistats són els més abundants, seguits dels mulars i el comuns. Tal com es pot veure a les fotos del Gonzalo Jara, els dofins llistats tenen el llom o esquena de color fosc amb unes franges de gris clar als laterals i la zona ventral de color blanc. Una llarga línia negra recorre tot el lateral del cos des de la cua fins a l’ull. Una altra línia uneix l’aleta dorsal amb l’ull, creant una forma de V. Tot i això, aquesta pigmentació pot variar entre individus, fins l’extrem que alguns individus no presenten aquesta línia negra, dificultant la identificació de l’espècie. Per a una millor observació del dofí llistat he afegit una foto del Marc Gálvez de la sortida de Pescadors d’Alçada del 12 de maig de 2012.

Dofí llistat (Stenella coeruleoalba)     Foto: Gonzalo Jara

Dofí llistat (Stenella coeruleoalba)     Foto: Gonzalo Jara

Dofí llistat (Stenella coeruleoalba)  Foto: Marc Gàlvez, sortida de Pescadors d'Alçada del 12 de maig de 2012

Els dofins mulars es van fer més coneguts que els llistat gràcies al televisiu dofí Flipper. Són en promig una mica més grans que els anteriors i es veuen més robustos. El llom és de gris fosc que es va aclarint cap als laterals gradualment, fins a la zona ventral de color blanc. Aquesta sortida no en vam poder veure, però afegeixo aquestes de Manuel Pineda i Joan Ferrer de la sortida de Pescadors d’Alçada de 6 de desembre de 2014, on s’observa una mare amb la seva cria.

Dofins molars (Tursiops truncatus), una cria amb la seva mare, qui presenta una ferida al llom    Foto: Manuel Pineda, sortida de Pescadors d'Alçada del 6 de desembre de 2014

Dofins molars (Tursiops truncatus), una cria amb la seva mare. Foto: Joan Ferrer, sortida de Pescadors d'Alçada del 6 de desembre de 2014

En aquesta imatge de 2014 es veu una femella amb la cicatriu d’una ferida al llom, abans de l’aleta dorsal. Marques, ferides i altres peculiaritats que presenten els cetacis, com el de la foto, es fan servir per a la identificació d’exemplars i realitzar un seguiment dels mateixos. L’Associació Cetàcea elabora un catàleg de foto-identificació dels cetacis de la costa del Garraf, que permet identificar i conèixer millor els individus que freqüenten les aigües de la zona. 

Per sort no va caldre veure el Grup de Rescat de Fauna Marina del GEPEC en acció, je je je, però el Raül Cendón i la Judith Esteve ens vam explicar la tasca que realitzen a les costes de Tarragona. Aquest grup de voluntaris recorren les platges de la nostra costa buscant evidències de postes de tortugues marines o encallaments de cetacis, taurons o altres animals marins que requereixin d’assistència. 

Així doncs, a continuació us deixo amb la llista complerta de les espècies observades en aquesta sortida i les precioses fotos del Raül Cendón, el Gonzalo Jara i el Marc Gàlvez. Moltíssimes gràcies a tots tres per compartir-les amb tots nosaltres!

Baldrigues mediterrànies (Puffinus yelkouan)
Baldrigues balears (Puffinus mauretanicus)
2 Ocells de tempesta (Hydrobates pelagicus)
≥3 Mascarells (Morus bassanus)
~15 Corbs marins grossos (Phalacrocorax carbo)
1 Territ variant (Calidris alpina)
1 Paràsit gros (Stercorarius skua)
Gavines capnegres (Larus melanocephalus)
Gavines vulgars (Chroicocephalus ridibundus)
≥1 Gavina corsa (Larus audouinii)
Gavians foscos (Larus fuscus)
Gavians argentats (Larus michahellis)
≥2 Xatracs becllargs (Sterna sandvicensis)
≥1 Aloses vulgars (Alauda arvensis)
≥5 Titelles (Anthus pratensis)
≥10 Cueretes blanques vulgars (Motacilla alba)
≥1 Cuereta torrentera (Motacilla cinerea)
≥1 Cotxa cua-roja (Phoenicurus phoenicurus)
≥1 Tord comú (Turdus philomelos)

≥9 Dofins llistats (Stenella coeruleoalba) 

Peixos lluna (Mola mola)

Foto de grup amb la barca de fons.            Foto: Raül Cendón

Primeres explicacions mentre sortim del port.     Foto: Marc Gàlvez

Qualsevol punt de suport val per fer fotos.... fins que la barca es comenci a moure!   Foto: Marc Gàlvez

És important esmorçar bé!!   Foto: Raül Cendón

Molta càmera per pocs ocells......       Foto: Raül Cendón 

Grup de Corbs marins grossos (Phalacrocorax carbo) en formació de V en migració cap al sud.   Foto: Marc Gàlvez

Mascarell (Morus bassanus) adult       Foto: Gonzalo Jara 

Mascarell (Morus bassanus) subadult       Foto: Marc Gàlvez 

Mascarell (Morus bassanus) adult       Foto: Raül Cendón

Gavià argentat (Larus michahellis) 1er hivern     Foto: Raül Cendón

Gavians argentats (Larus michahellis)    Foto: Gonzalo Jara

Gavià argentat (Larus michahellis) 3er hivern    Foto: Gonzalo Jara

Gavines capnegres (larus melanocephalus) adults     Foto: Marc Gàlvez

Gavina capnegra (Larus melanocephalus) 1er hivern     Foto: Raül Cendón

Gavina capnegra (Larus melanocephalus) adult    Foto: Marc Gàlvez

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada