Pescadors d'Alçada és el nom de les sortides en barca que organitza el Grup d'Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans-Ecologistes de Catalunya (GEPEC-EdC) amb la col·laboració del Port de Tarragona. L'objectiu de les mateixes és conèixer d'aprop les diferents espècies d'aus marines i altres animals que viuen al mar i que no són fàcils d'observar des de la costa. Al mateix temps, la barca ens ofereix una perspectiva nova del litoral tarragoní, on es poden observar la ciutat de Tarragona, la Pineda de Vila-seca, el Cap de Salou, etc.
Els monitors som els ornitòlegs Albert Cama, l'Estel Blanch, el Pitu Nolla i la Laura Solé.

Baldrigues aberrants

A la sortida del 25 de febrer de 2017 estàvem gaudint amb la presència de moltes baldrigues mediterrànies i balears, quan de sobte l’Amadeo Molina em pregunta per una baldriga amb el cap blanc. Com? Perdó? Jo no la vaig aconseguir veure, però la destresa i la rapidesa d’alguns fotògrafs (l’Amadeo mateix i l’Àngel Pérez) ens ha permès observar aquest curiós individu amb calma. Quin bitxo tant interesant! Es tracta d’un exemplar de baldriga balear (Puffinus mauretanicus) que presenta leucisme parcial al cap, bec, coll, inici de l’esquena i al pit. 



Baldriga balear (Puffinus mauretanicus) parcialment leucística observada a Pescadors d'Alçada de 25 de febrer de 2017    Foto: Amadeo Molina


Baldriga balear (Puffinus mauretanicus) parcialment leucística observada a Pescadors d'Alçada de 25 de febrer de 2017    Foto: Àngel Pérez



Erròniament es podria pensar que és un albinisme parcial però en el cas d’aquest individu s’ha de dir que és parcialment leucístic. L’albinisme i el leucisme tenen tots dos origen genètic però l’aparició del blanc es deu per motius diferents i el resultat final també difereix. En el cas de l’albinisme, el cos no produeix la melanina, que és el pigment que dóna coloració al pelatge, pell i ulls i l’individu és completament blanc, amb la pell i els ulls molt clars. En el cas del leucisme a les aus, el cos sí que produeix la eumelanina, però el pigment no es deposa a les cèl·lules de les plomes i aquestes queden de color blanc. A diferència dels albins, els ulls són de color normal i no són més sensibles al de la resta. 



El leucisme sembla ser l'aberració de color genèticament determinada més comú en les aus. De fet, l’expert ornitòleg de SEO/BirdLife Pep Arcos comenta que no és infreqüent observar baldrigues balears amb un cert grau de leucisme, tot i que normalment no és tan extens com en el cas que ens pertoca. Els casos més habituals tenen les zones blanques més petites i apareixen com a taca blanca a l’ala, en forma de collar blanc, només el cap blanc,… Us mostro dues fotografies del Pep Arcos com exemple d’aquests casos.

Baldriga balear (Puffinus mauretanicus) parcialment leucística a l'ala  Foto: Pep Arcos

Baldriga balear (Puffinus mauretanicus) parcialment leucística amb forma de collar        Foto: Pep Arcos

Baldriga balear (Puffinus mauretanicus) amb una o dos plomes blanques        Foto: Matxalen Pauly

Però no tot lo blanquinós té a veure amb el leucisme. A vegades es poden observar exemplars amb el plomatge força desgastat, just abans de començar la muda per renovar el plomatge. Aquest és el cas del següent cas, on s’aprecia una baldriga balear (P. mauretanicus) amb aspecte descolorit, com si tingués un problema de pigmentació, però ers tracta d’un plomatge molt i molt desgastat. Demano disculpes per la qualitat de la foto, però és el que hi ha, je je je.

Baldriga balear (Puffinus mauretanicus) amb el plomatge força desgastat i amb aspecte descolorit        Foto: Matxalen Pauly

Moltes gràcies a l’Amadeo Molina i a l’Àngel Pérez per ser tant ràpids a la barca i compartir amb nosaltres aquest bitxo tant curiós. I moltes gràcies al Pep Arcos per compartir el seu coneixement i es seves fotos amb nosaltres. Gràcies a aquest bitxo hem aprés una cosa nova!

Fins la propera!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada